Wat is een body armor?

Veel dieren zie je na een stressvolle gebeurtenis rillen of zich uitschudden, dit doen ze om de spanning en overtollige stress/hormonen kwijt te raken. Door mensen daarentegen worden heftige emoties, stress en trauma’s meestal niet of niet voldoende verwerkt. De spanning slaat zich op in onze spieren en bindweefsel. Gespannen spieren zijn vaak met een massage te verhelpen, of ontspannen zich op termijn weer als de stress verdwijnt. Maar in het bindweefsel en enkele diepliggende spieren blijven die spanning en emoties zich ophopen, wat leidt tot verharding en verkleving van het weefsel.

Dit verharde en verkleefde weefsel noemen we body armor, het harnas. Het schermt ons af tegen het voelen van de emoties en de stress. Net als gedragspatronen die we ontwikkelen ter bescherming heeft het harnas zijn functie gehad, maar ondertussen is het niet meer nodig, de omstandigheden zijn veranderd. Het harnas beperkt ons in het vrij bewegen en beperkt een vrije doorstroming van je levensenergie (en knelt vaak ook zenuwen en bloedvaten deels af). Als je er aan toe bent, kun je je harnas stukje voor stukje gaan afleggen door middel van body de-armoring.

Als je op dit punt al voelt dat deze behandeling voor jou is, neem contact op om een afspraak te maken. Anders lees gerust verder.

De-armoring en effecten

Body de-armoring is een massage die vaak diep in het lichaam plaatsvindt. We werken met het bindweefsel, sporen daarin de verhardingen en verklevingen op en oefenen er druk op uit, zodat ze langzaam oplossen. Bereid je er op voor dat er van alles kan loskomen: boosheid, verdriet, frustratie, pijn, verkrampingen/samentrekkingen, schokken, trillen en stemgeluid. Wat er ook kan vrijkomen is fijne energie, tintelingen, kreunen, opwinding, warmte en samentrekkingen in je genitaliën.

Alles dat vrijkomt is welkom. Als je wat er vrijkomt ervaart als negatief, of als je huilt, mag je van mij verwachten dat ik je veilig houd en opvang. Een extra dekentje en een knuffel behoren tot het mogelijke aanbod. Als er seksuele energie en spanning opduikt, mag die er ook zijn. Deze wordt echter niet gedeeld, maar is volledig voor jezelf. Je mag deze voelen en er laten zijn, maar er zal geen vorm van seksuele handelingen tussen ons plaatsvinden. Ben hier alsjeblieft zo communicatief mogelijk in, een pauze om het één en ander te laten zakken is snel ingelast (van beide kanten). Bevoel hierin je grenzen en geef deze aan, want (ongemerkt) over grenzen gaan kan ons beiden schaden.

Waar op het lichaam

Er wordt gewerkt bij de sleutelbeenderen, het borstbeen en de ribben aan de voorkant, rondom en onder de onderste ribben, op de buik (plexus solaris, hara, rondom de navel, en dieper liggend: de psoas) en rondom en onder de heupbotten aan de voorkant. Ik werk (nog) niet met genitaliën, de behandeling gaat ongeveer tot aan je bikinilijn. Als je geen bikini draagt en/of je wil van tevoren samen duidelijk overeen komen wat wel en niet aangeraakt mag worden, laat het me weten. Beter een gesprekje teveel dan één te weinig!

Zoals je gelezen hebt is body de-armoring mogelijk erg ingrijpend en kan de behandeling een intieme bezigheid zijn. Het kan daarom fijn zijn om te weten met wie je te maken hebt. Lees meer over mij op de ‘over Harm‘ pagina.

De-armoring behandelingen worden bij jou thuis gegeven. Ik kom met massagetafel en al naar je toe.

Je ontvangt je behandeling dus in je eigen veilige omgeving. Je kunt zelf muziek opzetten, wierook branden, het licht en de temperatuur regelen, wat er maar nodig is zodat jij je kunt ontspannen. Als je je veilig en vertrouwd voelt heb je het meeste baat bij een behandeling. Als je voor dit doel graag een bekende erbij hebt in de kamer is dat bespreekbaar.

Dat ik naar je toe kom betekent ook dat je in je huis een vrije ruimte nodig hebt van minimaal 2.5 bij 1.5 meter vloeroppervlak. Als die niet zomaar te vinden is, kijk dan of er meubels zijn die gemakkelijk tijdelijk verschoven kunnen worden. Het is handig als je dit doet vóórdat ik naar je toe kom, zodat we ook zeker weten dat de ruimte er is.

Klik hier voor het maken van een afspraak.

Klik hier voor prijzen.

Hier onder vind je de informatie die je kunt lezen als we een afspraak gemaakt hebben, ter voorbereiding en voor de nazorg.

Voorbereiding op een body de-armoring sessie

Dit zijn mijn voorkeuren, in mijn ervaring draagt alles hieronder bij aan een sessie waar jij, je lichaam, en ik allemaal tevreden mee kunnen zijn.

 • Zorg dat je lichaam fit en fris is, dat is voor ons beiden het fijnste. Daarmee bedoel ik:
  • geen alcohol of andere middelen vanaf de avond voorafgaand aan de sessie
  • het is fijn als je gedoucht/gewassen bent
  • eet van tevoren niet te veel of te zwaar (licht verteerbaar)
  • Deze zaken zorgen er mede voor dat je lichaam beter in staat is om alle energiën, emoties en gifstoffen die vrijkomen tijdens de behandeling te verwerken.
 • Ik zorg voor handdoeken en fluffy dekentjes, maar als je een eigen favoriet hebt: ga je gang.
 • Dat geldt ook voor body butter: ik neem meerdere soorten mee maar als je een eigen favoriet hebt kunnen we die gebruiken. Geen massageolie, daarmee wordt de huid te glad voor deze methode.
 • Body de-armoring vindt plaats op het lichaam, op je blote huid. Het is mogelijk om het door kleding heen te doen, al heb ik daar zelf weinig ervaring mee. Als je bezwaren hebt tegen huidcontact, zorg dan dat je dunne en loszittende kleding meeneemt of aandoet.
 • Als je huidcontact prima vind maar je borsten grotendeels bedekt wil houden, kun je een hemdje aandoen dat opgerold/gevouwen heen en weer geschoven kan worden. Houd er dan rekening mee dat daar waarschijnlijk body butter op komt.
 • Zorg dat je voldoende water drinkt, van tevoren maar zeker in de dagen na de behandeling. Voldoende betekent tot je urine helder/ongekleurd is. Als je moet reizen naderhand is het dus verstandig alvast een flesje te vullen.

Nazorg

Direct na de behandeling

 • Blijf even liggen en voel of je lichaam in balans is.
 • Ga rustig zitten en blijf minstens een minuut zitten, zodat je lichaam zich kan aanpassen. Als je meteen opstaat heb je het risico dat je acuut omvalt, en dan kunnen we opnieuw beginnen 😉
 • Zorg dat je lekker warm en comfy bent en drink wat water of thee. Ik help je hierbij waar nodig.

In de dagen na de behandeling

 • Drink veel water en thee, totdat je urine (bijna) kleurloos is. Je lichaam kan al dat vocht goed gebruiken voor haar herstel. Ik durf geen absolute hoeveelheden aan te geven, omdat dit per lichaam en per behandeling verschilt (en ik niet medisch bevoegd ben).
 • Neem zo mogelijk rust, het liefst enkele dagen, van je gebruikelijke werk.
 • Houd er rekening mee dat er nog veranderingen in je energie en gemoedstoestand kunnen voorkomen. Deze behandeling doet je goed, maar weet dat hetgeen het beste voor je is op de langere termijn, niet altijd fijn voelt op de korte termijn. Bindweefsel is door je lichaam heen met elkaar verbonden, de spanning op de ene plek losmaken kan er voor zorgen dat een andere plek duidelijker voelbaar wordt. Houd dit in de gaten en houd me op de hoogte als je het er over wil hebben of als je denkt dat een volgende sessie passend is.
 • Stuur me even een berichtje hoe het met je gaat! Ik wil dat heel graag weten, en denk er zelf niet altijd aan om het te vragen.